Пятница, 17.05.2024, 15:18
Приветствую Вас Гость | RSS

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Август » 13 » Страви з кукурудзяної крупи. За рецептами довголіття їдьте до гуцулів
13:16

Страви з кукурудзяної крупи. За рецептами довголіття їдьте до гуцулів





Завершилося літо. І кожен з нас ще не встиг забути своїх вражень від літнього відпочинку. Дуже багато людей відпочивало у Карпатах. Залишилися незабутні враження від спілкування з чарівною природою, з місцевими мешканцями. Сподобалася і гуцульська кухня.

Особливо наші туристи полюбляють страви, приготовлені в автентичній хаті самими господарями. Гуцульська кухня вирізняється простотою і, водночас, оригінальністю. Місцеві господині – справжні спеціалісти у своїй справі. Їхні страви надзвичайно смачні, адже готують їх із натуральних домашніх продуктів. Найуживаніші серед них: кукурудзяне борошно й крупа, картопля, квасоля, гриби і, звичайно ж, бринза (бриндза), або «бриндзя», як лагідно називають її самі гуцули.

Головою на столі у гуцулів, як і скрізь в Україні, є хліб, але щоденний хліб у них був прісним. Це найчастіше корж з кукурудзяного борошна. До хлібного тіста додають варену картоплю.

Голубці гуцули готують переважно із кукурудзяної крупи. Зараз до них додають ще й рис. Раніше, коли ще не було рису, гуцули готували їх тільки із кукурудзяної крупи. Голубчик гуцульський має бути невеличкий, такий, як пальчик. Усередину обов’язково кладуть шкварок. Капуста на голубці має бути квашена. Крупа наполовину з рисом, гарний шкварок сала – ось вам і гуцульський голубчик. Шар голубців, а потім зверху шар сала.

Якщо гуцульські голубці мають плавати в салі, то бануш – у маслі. Бануш – традиційна страва пастухів-гуцулів. Кукурудзяна крупа крупного помолу повільно засипається в чавунний казанок з киплячими вершками або домашньою сметаною і готується при постійному помішуванні. Подається з бринзою, гуслянкою (спеціально приготоване квасне молоко) або білими грибами в сметані.

Ще одна гуцульська страва, яку гуцули варили та їли щодня – це кулеша. Вона готується із кукурудзяного борошна, солі та води. До неї робилася засмажка з буженого (копченого м’яса). Також їсться з гуслянкою або бринзою. То така смакота. Зараз її подають на весіллях.

Гуцульський борщ готують з буряків. До нього треба дати добру кістку і гаразд сметани. На гуцульських весіллях подають борщ із білих буряків, щоб він був білий. До капусти теж додають багато м’яса. Капуста смачніша, якщо вона запечена у печі.

Ще одна гуцульська страва – книші, які готують із вареної картоплі. Гарно перемелюють, добавляють всередину бринзу і підсмажують на сковорідці. Подають також із бринзою.

Ми описали лише частину рецептів страв, які є найпоширенішими у Карпатах. Але звичайно ж, у різних селах кожна господиня має свої секрети приготування їжі. А ще хочемо вам порадити, що за рецептами треба їхати у Карпати самим. Рецептами там охоче поділяться місцеві ґаздині, які перейняли їх ще від своїх бабусь, а ті від своїх бабусь і прабабусь.

Смакуючи гуцульські страви, найвибагливіші гурмани мають прекрасну можливість переконатися, що гуцульська кухня надзвичайно багата національними традиціями та розмаїттям. Тут і висновок напрошується: хочеш довго жити – дотримуйся національних традицій, надавай перевагу молочно-рослинним стравам, стравам з кукурудзи, овочів, фруктів. Навчайся довголіттю у гуцулів!

У статті використані рецепти, якими поділилася Василина Зеленюк із Криворівні Верховинського району Івано-Франківської області.



Источник: vgolos.com.ua
Просмотров: 357 | Добавил: withene | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0